Oxy Gain

A dohányzás 5 pozitív hatása

2016. február 26. - whdvic

 

A dohányzásnak mindig a negatív oldaláról beszélünk, folyton azt halljuk, hogy milyen káros hatásai lehetnek ránk nézve. Arról azonban senki nem beszél, hogy mi a pozitív oldala a dohányzásnak. Nem, nem tévedés, van pozitív oldala is – igaz, legtöbb esetben ennek oka nem maga a cigaretta, hanem a benne lévő nikotin. Ettől függetlenül senkit nem bátorítanánk dohányzásra (legalábbis valódi cigarettával semmiképp), de ha már pöfékel valaki, nem csak rosszat lehet látni a dologban.

17861065_m.jpg

Mi a jó a cigizésben?

Nyugtat. Ez az állítás duplán igaz. Egyrészt azért nyugtat, mert a benne lévő nikotinnak van egy nyugtató hatása, másrészt pedig azért, mert ha rá vagyunk szokva, igenis megnyugszunk tőle stresszhelyzetben. Ez a rész csak pszichésen működik: ha idegesek leszünk, azonnal kényszert érzünk, hogy rágyújtsunk. Tulajdonképpen csak levezetjük a stresszt a pótcselekvéssel – erre pedig az e-cigi is képes!

A nikotin javítja a memóriát. Ezt majmokon végzett kísérletek igazolják. A nikotin a prospektív emlékezetre van pozitív hatással. Ez az a memóriafajta, aminek köszönhetően emlékszünk rá, hogy meg kell tennünk valamit, amit elterveztünk.

Nehezíti az elhízást. Még nem sikerült rájönni, hogy konkrétan miért, de tanulmányok igazolják, hogy a dohányosoknak általában véve alacsonyabb a testsúlyuk, mint azoknak, akik nem dohányoznak. Egereken végzett kísérletek bizonyítják, hogy a nikotinnal kezelt állatok feleannyit ettek, és a testzsírjuk mintegy 20 százalékát elveszítették.

Unaloműző. Elég bagatellnek hangzik, de a legtöbb dohányos számára a cigaretta sokszor tényleg unaloműzőként funkcionál. Amikor várakozni kell valamire, kevésbé érezzük fölöslegesnek az időtöltést, ha rágyújtunk közben – legalább csinálunk valamit. Erre a célra az e-cigi is tökéletes.

Enyhíti a depressziót. Egy 2006-os tanulmány eredménye szerint a nikotin jelentősen képes csökkenteni a depresszió tüneteit. Valószínű, hogy ennek az az oka, hogy a nikotin serkenti az agy működését, aminek következtében dopamin és szerotonin szabadul fel – az a két hormon, ami a depressziós embereknél éppen hiánycikk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr108317602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porfogo 2016.04.14. 01:58:25

Mint E-cigaretta felhasználó, kötelességem szólni ezen baromság ellen!

A cikk tele van oltári marhaságokkal!

1. Nyugtat : Hülyeség! A nikotin izgatja az agyban a dopamin központot, ami gyakorlatilag a "jutalmazás" / öröm érzéséért felelős. Ez egy idő után nem tudja ellátni a feladatát, és csak akkor lesz képes működni rendesen, ha nikotin kerül a szervezetbe. Tehát a nyugtat dolog megdőlt. Egy dohányos/e-cigarettás akkor kerül olyan állalapotba, mint egy nem nikotin függő, mikor nikotinhoz jut !

2. Elhízás: Nem mást csinál, mint csökkenti az éhséget! A " Még nem sikerült rájönni" duma nem igaz. Ennyi az oka. Nem nassolsz , helyette cigizel/"vépelsz" .

Való igaz, hogy a nikotinnak vannak pozitív hatásai, de ha már cikket írsz, ne hordj már össze ilyen baromságokat! Pont a mi közösségünknek nem kéne kijelenteni ilyen bulshiteket, ezzel csak adjuk a lovat a a tudatlan EU-s szabályozók alá!

Látszik hogy jót akarsz vele tenni, de mint tudjuk az a bizonyos pokolba vezető út...

Nem árt néha valóban utána nézni a dolgoknak, mert tapasztalatból én is tudok írni, de az nem tükrözi a valóságot! Az állításokat alá kéne támasztani :" Van egy nyugtató hatása..." Miért ? Mert dopamin központ bla bla bla... és máris kiderül, hogy az a nyugtató hatás valóban nem nevezhető annak. ( maximum a rászokás fázisában )

Komolyan az eszem megáll...

porfogo 2016.04.14. 02:22:11

u.i: A vehemenciáért elnézést kérek, én sem jelentem ki, hogy a nikotin az ördögtől való! A cikkben számos állítás helytálló. Viszont: Tekintettel a mostani helyzetre, szerintem az ilyesfajta "népszerűsítése" a dolgoknak kerülendő!

Kuzey István Rózsás 2017.05.23. 10:56:04

Én nem tudom hogy mire Jó a cigi de jó
süti beállítások módosítása