Oxy Gain

Tényleg leszokunk-e a dohányzásról az e-cigivel?

2015. május 09. - whdvic

Az elektromos cigaretta igencsak megosztja az embereket. Akik használják és elégedettek vele, egyértelműen a pozitívumait hangsúlyozzák, mások viszont a negatív oldalra világítanak rá. Ez sokszor azonban nem túl hiteles, mert a lesújtó véleményt megfogalmazók jó része nem is használ elektromos cigarettát, hiszen nem szereti. Az is örök vita tárgya, hogy vajon tényleg leszokunk-e az elektromos cigaretta segítségével a dohányzásról, vagy ez pusztán porhintés, egy jól kitalált marketing, hogy minél többet adjanak el belőle?

Különböznek a vélemények

Természetesen ebben a kérdésben is sokféle véleménnyel találkozhatunk. Vannak, akik szerint az elektromos cigaretta semmivel sem jobb, mint a hagyományos, mert megszűnik a motiváció a leszokásra: ha nem káros, miért is kéne leszokni? Így lényegében megmarad a függőség, csak más lesz a tárgya. Mások úgy vélik, még mindig jobb elektromos cigarettát szívni, mint hagyományost, megint mások szerint pedig ez igenis egy kitűnő eszköz a leszokásra, ugyanis a nikotinos folyadék idővel nikotinmentesre cserélhető, így meg lehet szabadulni a függőségtől.

shutterstock_90789224_kicsi.jpg

Itt is kell az akarat

Mint bármilyen leszokás esetén, az akarat az elektromos cigivel való leszokásnál is nagyom fontos. Aki nem akar megszabadulni a függőségétől, az valóban nem is fog, csupán átszokik valami másra. Aki azonban komolyan gondolja, hogy az e-cigi segítségével változtat egy nagyot az életén, annak kitartással és akaraterővel alighanem sikerülni fog ezt megtenni. Ha maga a nikotinfüggőség megszűnik azáltal, hogy nikotinmentes folyadékot használunk, már nagyot léptünk előre a leszokás felé vezető úton.

Apró sikerek jelentik a motivációt

Bár a dohányosok ezt nem veszik észre, a cigizés miatt több érzékszervük is tompul. Kevésbé éreznek szagokat és ízeket, illetve nekik maguknak is kellemetlen szaguk lehet a cigaretta miatt, ami másoknak bizony feltűnhet. Az e-cigire való átállás visszaadja a szag- és ízérzékelést, valamint megszünteti a kellemetlen szagokat. Amint ezek a változások feltűnnek az érintettnek, máris motiváltabbnak érezheti magát. Az e-cigi tehát valójában nagyon is jó leszokást segítő eszköz, de ez a hatása csak akkor tud érvényesülni, ha a dohányos is le akar szokni a bagózásról.

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr1007445274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása