Oxy Gain

Hogyan tesz tönkre a dohányzás?

2016. február 19. - whdvic

 

A dohányzásról mindenki tudja, hogy egészségtelen, hiszen a csapból is ez folyik – ennek ellenére elég sokan bagóznak, ráadásul nem is keveset. De vajon miért csinál valaki olyasmit, amiről tudja, hogy ártalmas az egészségére? A kérdésre a válasz nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk: az emberek többsége a „velem ilyen nem történhet” elvet vallja. Nem veszik komolyan a dohányzással járó kockázatokat, úgy gondolják, mindez csak el van túlozva. Egyfajta önnyugtatás, hogy nem kell leszokni a cigiről, nem is annyira ártalmas. Sajnos azonban ez csak önámítás, a dohányzás igenis súlyos problémák melegágya lehet.

3717295_m.jpg

Mit okoz a dohányzás?

Köhögést. Abban szinte biztos lehetsz, hogy ha cigizel, köhögni fogsz. Bár ez egy elég enyhe probléma, mégis nagyon idegesítő, mikor éjjel arra ébred az ember, hogy köhög, esetleg a párja nem tud aludni tőle. A torok kaparása sem ritka jelenség, valamint a rekedtes hang. Dohányosként tapasztalhatjuk azt is, hogy ha sokáig csöndben maradunk, hirtelen nem tudunk megszólalni.

Fulladást. Az előzőnél súlyosabb probléma a dohányosoknál a fulladás. Ez kezdetben csak abban nyilvánul meg, hogy ha komolyabban megterheljük magunkat, zihálni kezdünk, nehezebben kapunk levegőt. Később odáig fajulhat, hogy már egy emeletnyi lépcsőn se tudunk felmenni anélkül, hogy kapkodnánk a levegőt. Legsúlyosabb esetben pedig spontán is fulladozni kezdhetünk. 

Komolyabb tüdőbetegségek. A dohányzás során a tüdőben káros anyagok rakódnak le. Ez persze nem kedvez a tüdő működésének, sőt, kóros folyamatok is elindulhatnak emiatt. Az egyik legrosszabb a tüdőtágulat, melynek során a hörgőcskék falai eltűnnek. Ez súlyos köhögéssel, fulladással jár, és sajnos visszafordíthatatlan folyamat.

Tüdőrákot. Mindenki tudja, és bizony igaz: a dohányzás kedvez a rákos sejtek elburjánzásának, bizonyíthatóan összefügg a két dolog. Persze nem mindenkinél alakul ki, de megéri a kockázat?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr78359166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása