Oxy Gain

Leszokni az e-cigiről

2016. február 02. - whdvic

 

Az elektromos cigaretta bírálói legtöbbször azt szokták érvként felhozni, hogy e-cigizés tulajdonképpen nem leszokás, csak átszokás valami másra. Valójában egyik függőségből a másikba kerülés. Tény, hogy ha e-cigizünk, azzal maga a szokás nem szűnik meg. De vajon ez baj? Le kell-e szokni mindenképpen az elektromos cigarettáról, vagy elfogadható, ha megmarad ez a függőség?

Nos, erről egyértelműen mindenki másképp vélekedik. Van, aki szerint semmilyen függőséggel nem lenne szabad együtt élni, így az e-cigivel sem. Mások szerint nem gond a függőség, amíg nem ártalmas, márpedig az e-cigi nem az. 

20199454_m.jpg

Ugyanolyan nehéz a leszokás, mint a hagyományos cigi esetében?

A fenti kérdésre a válasz egyértelmű nem. Az elektromos cigarettának még a nikotintartalmú változata sem okoz olyan függőséget, mint a normál cigi – ott ugyanis rengeteg más anyag, a használat során keletkezett melléktermékek is jelen vannak. Ha nikotinmentes e-cigit használ valaki, akkor a nikotin sem játszik, mint addiktív szer. Ami itt problémát okozhat, az a mozdulat, a megszokás elhagyása. Alapvetően az e-cigiről is kétféleképpen lehet leszokni: fokozatosan, vagy hirtelen elhatározásból, azonnal. Előbbi egy lassabb, hosszabb folyamat, míg utóbbihoz azért szükséges némi akaraterő. Hogy kinek mi jön be jobban, az egyénenként változó.

 

Baj-e, ha nem szokunk le az e-cigiről?

Annyira biztos nem baj, mint az, ha nem szokunk le a hagyományos cigiről. Az e-cigire nem mondhatjuk, hogy egészséges, hiszen az emberi tüdőt tiszta levegő belégzésére találták ki, minden más valószínűleg káros neki kisebb-nagyobb mértékben. Viszont azt egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az e-cigi jóval kevésbé egészségtelen, mint a hagyományos cigaretta. Természetesen az ideális állapot az lenne, ha levegőn kívül semmit nem szívnánk be. Ha viszont választani kell, akkor inkább e-cigi. És ha nem sikerül leszokni? Nos, akkor nem sikerül, már az is eredmény, hogy nem a mérgező verziót szívjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr728317550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása