Oxy Gain

Milyen pozitív tulajdonságai vannak a nikotinnak?

2015. április 17. - whdvic

A nikotinnal kapcsolatban mindig azt hallgatjuk, hogy mennyire káros, és milyen rossz hatással van a szervezetünkre. Azt már jóval kevesebben hangoztatják, hogy – mint szinte mindennek – a nikotinnak is megvannak a maga pozitív tulajdonságai. A sok negatív jelző után ez furcsán hangozhat, pedig így van. De vajon milyen jó tulajdonságai lehetnek a nikotinnak?

  1.     Csökkenti a Parkinson-kór kialakulását.

Egy 1966-os tanulmány eredménye szerint a nemdohányzóknál háromszor akkora eséllyel alakult ki Parkinson kór, mint a dohányosoknál.

fust.jpg

  1.     A krónikus emésztőrendszeri gyulladás kezelhető nikotinnal.

A cigaretta dohányfüstjében található nikotin gyulladásgátló hatású, így a dohányosoknál jellemzően nem alakul ki ez a betegség. Kezelésként is hatásos a nikotin, az ezzel az anyaggal kezelt betegek esetén jelentős javulást tapasztaltak.

  1.     Fokozza a memória működését.

Majmokon végzett kísérlet szerint a nikotin serkenti a memória működését. Az embereknél azt találták, hogy a nikotin fokozza a prospektív emlékezetet, ami azért felelős, hogy emlékezzünk arra, milyen feladatokat kell elvégeznünk.

  1.     Csökkenti a Tourette-szindróma tüneteit.

A Tourette-szindrómát sok kellemetlen tünet kíséri, mint a kontrollálhatatlan rángatózás, káromkodás. A nikotintapasszal kezelt betegek esetében azonban ezek a tünetek jóval enyhébben jelentkeztek, ezen kívül kevesebb gyógyszert is kellett szedniük a nikotin terápián résztvevő pácienseknek.

  1.     Enyhíti a depressziót.

Az egyik leggyakoribb mentális betegség a depresszió. Egy 2006-ban készült tanulmányból azonban kiderült, hogy a nikotin képes enyhíteni a depressziót, ami annak köszönhető, hogy hatására szerotonin és dopamin szabadul fel – pont az az anyag, ami hiányzik a depresszióban szenvedő emberekből.

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr447375972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása