Oxy Gain

Így hat a tüdőre az elektromos cigaretta

2015. április 01. - whdvic

Az elektromos cigaretta megítélése meglehetősen változó a dohányzók és a nemdohányzók körében egyaránt. Van, aki nagyon jó dolognak tartja, legfőképpen azért, mert jóval egészségesebb (vagy inkább kevésbé egészségtelen), mint a hagyományos cigaretta, mások szerint viszont nincs sok értelme, mert ez nem valódi leszokás, csak átszokás valami másra. Sokan mondják azt is, hogy attól még, hogy nem annyira ártalmas, valamennyire igenis árt. De vajon ez igaz? Milyen hatással van a tüdőnkre az elektromos cigaretta?

shutterstock_128322335_kicsi.jpg

Folytatódik-e a köhögés?

Ez egy elég fontos kérdés, mivel a legtöbb dohányos egy idő után rekedtséget, köhögést tapasztal. Hogy mennyi idő után, az függ attól, hogy mennyit cigizik, illetve mennyire fogékony a szervezete a cigaretta káros hatásaira. Elektromos cigarettával lényegesen jobb a helyzet, ugyanis az oxygain.hu által készített felmérés szerint a válaszadók közel kétharmada (63,9 százaléka) tapasztalta azt, hogy jóval kevesebbet köhög, mint a hagyományos dohányzás esetén. Ez pedig egy elég egyértelmű jele annak, hogy az elektromos cigaretta nem terheli annyira a tüdőt, mint a hagyományos.

Változik-e a tüdő kapacitása?

Ugyanezen felmérés válaszadói szerint határozottan igen. A résztvevők 70 százaléka érezte úgy, hogy az elektromos cigarettára való átállást követően javult a tüdőkapacitása. Ez a mindennapokban elég sok mindenben tud megnyilvánulni. Elég olyan apróságokra gondolni, mint a lépcsőzés: ha sokat cigiztünk, esélyes, hogy néhány emeletnyi lépcsőt megmászva igencsak zihálunk, kapkodjuk a levegőt, míg az elektromos cigire való átállás után ez jelentősen javulhat. Igaz ez a kirándulások, túrák, illetve bármilyen sport esetén is.

Javul a szaglás is

A dohányzás egyik ismert mellékhatása, hogy elég sokat elvesz az ember szaglásából. Ezt főleg azok érzékelik, akik cigiztek, de teljesen leszoktak: már néhány nap cigarettamentesség után feltűnik, hogy jobban érzi az illető a szagokat, illatokat. Ugyanez van akkor is, ha az e-cigire állunk át – mivel ebből nem igazi füst jön, hanem csak pára, nincs meg az a szaglásra való negatív hatása, mint a hagyományos cigarettának.

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr517322880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása