Oxy Gain

Miért szeretünk annyira dohányozni?

2016. február 04. - whdvic

 

A dohányzás az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk az egészségünkkel, ezzel kapcsolatban nem igazán szokott vita lenni- Maguk a dohányosok is elismerik, hogy a cigi borzasztó káros az egészségre, nem egy közülük meg is próbál időnként leszokni, de csak elenyésző részük jár sikerrel. Sokan azonban fittyet hánynak a veszélyre, és boldogan bagóznak tovább, meg sem próbálkoznak a leszokással. De vajon mi az oka annak, hogy tudatosan romboljuk a saját egészségünket? Miért szeretünk annyira dohányozni, hogy ezt az árat is hajlandóak vagyunk megfizetni érte?

5619774_m.jpg

A dohányosok legfőbb érvei:

A cigi megnyugtat. Stresszhelyzetben azonnal nyúlunk a zsebünkbe, és vesszük elő a cigarettát. Ismerős? Sok dohányos állítja, hogy a cigi megnyugtatja. Valójában azonban nem, a ciginek csak enyhe nyugtató hatása van. Amiért mégis ennyire hatásosnak tűnik, amikor stressz ér, az az, hogy már rá vagyunk szokva, a bagózás pótcselekvéssé válik, és csak attól nyugszunk meg, hogy tudunk VALAMIT csinálni.

Unaloműző. Aki dohányzott valaha, az tudja, hogy ez az állítás vitathatatlan tény. A várakozás nagyon idegesítő tud lenni, főleg, mert semmit nem tudunk közben csinálni azon kívül, hogy az órát bámuljuk. Így persze még lassabban telik az idő. Ha rágyújtunk, máris értelmet nyernek az unalmas percek, hiszen mégsem csak állunk, valamit valban teszünk. Más kérdés, hogy értelme nem sok van.

A cigi fogyaszt. Ez az egyik legnagyobb tévhit a cigarettával kapcsolatosan. Leginkább arra alapozzák, hogy aki leteszi a cigit hosszú idő után, gyakran felszed néhány kilót a következő hónapokban. Az igazság azonban az, hogy szorosabb értelemben véve a cigarettának semmi köze ahhoz, hogy hány kiló az ember. A hízás valójában azért történik, mert sokan evéssel töltik ki az űrt, ami a cigi után maradt.

Dohányozni jó. Ez az az érv, amivel nem nagyon lehet vitatkozni. Nem azért, mert tényleg jó (mi jó azon, hogy letüdőzzük a füstöt?), hanem mert ha az érintett így érzi, akkor nem lehet meggyőzni az ellenkezőjéről. A dohányosok nagy része azért nem szokik le, mert egyszerűen szeret dohányozni, és nem akar vele felhagyni – erre jó az e-cigi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr747794900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása