Oxy Gain

Az e-cigi kevésbé károsítja a tüdősejteket

2015. október 19. - whdvic

 Az elektromos cigaretta szervezetre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják, hiszen nem árt biztosnak lenni benne, hogy valóban nem káros az egészségre, még hosszabb távon sem. Van jó néhány kétkedő, akiknek fenntartásaik vannak ezzel kapcsolatosan, azonban a kutatások sorra bizonyítják, hogy nincs mitől tartani. Nemrég bizonyították azt is, hogy az elektromos cigi jóval kevésbé károsítja a tüdősejteket, mint a hagyományos.

shutterstock_134759036.jpg

Német kutatók vizsgálták az e-cigaretta gőzének citotoxikus, vagyis a sejtekre mérgező hatását. A kutatásuk eredményét aztán összevetették a hagyományos cigarettákkal kapcsolatban végzett hasonló felmérések eredményeivel. Bár a kísérlet nem zajlott teljesen zökkenőmentesen, és több dolgot is korrigálni kellett, tisztán látható a kapott adatokból, hogy a sejtek halandósága, károsodása sokkal alacsonyabb szintet ütött meg az e-cigarettával végzett mintán, mint a hagyományos dohányfüstnek kitett tüdőszöveten. Sőt, olyan is előfordult, hogy az e-cigarettával végzett mérések eredményei hasonlóak lettek a tiszta levegőnek kitett kontrollminta eredményeihez.

 

Nem a nikotin a gond a hagyományos cigarettával

Az ilyen és ehhez hasonló kutatások azért is nagyon fontosak, mert a hagyományos dohányzással nem a nikotin a legnagyobb gond, ahogy azt sokan hiszik. Sokkal több kárt okoznak az égés során keletkezett melléktermékek, amik között rengeteg mérgező vegyület található. Ez az, ami az elektromos cigaretta esetében nem áll fenn – mivel nincs égés, ezek a vegyületek sincsenek jelen. Ez az oka annak, hogy az elektromos cigaretta sokkal kevésbé egészségkárosító hatású, mint a hagyományos, nem pedig az, hogy nikotinmentes. Ez ráadásul nem is igaz, hiszen nikotintartalmú e-liquid is létezik.

 

Kevés az összehasonlító kísérlet

Evidensnek tűnik, hogy az e-cigit úgy vizsgálják, hogy folyamatosan hasonlítgatják a hagyományoshoz, ennek ellenére meglehetősen kevés az ilyen összehasonlító kísérlet. Sokszor inkább magában vizsgálják az e-cigi hatását, ami azért nem a legjobb, mert nem ad teljes képet arról, hogy mitől is jobb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr197961952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása