Oxy Gain

Az e-cigi és a fogak

2016. február 09. - whdvic

A dohányzás káros hatásairól több kötetnyi könyvet lehetne írni, és ezek között bizony szerepelhetne egy vaskos darab arról, mit tesz a fogakkal. A cigaretta füstje ugyanis gyakorlatilag mindent károsít, amivel érintkezésbe kerül, és ez alól a fogak sem jelentenek kivételt. Már abból is sejthetjük, hogy probléma lesz, hogy a fogak elég hamar elszíneződnek a cigarettázás hatására – ez már utal rá, hogy sajnos a fogak sem maradnak ki a sorból. Persze ha csak ennyi lenne, az még nem nagy gond, manapság a fogfehérítés rutin eljárásnak számít. Az viszont jóval nagyobb probléma, hogy a fogak gyökerét teszi tönkre.

21051621_m.jpg

Egy kis gyökérkezelés?

A legtöbben a gyökérkezelés szó hallatán sikítva rohannánk ki a világból, nem véletlenül. Az eljárás igen költséges és fájdalmas, de ha a fog belsejében lévő pulpa begyullad, nincs más megoldás, mint a fogban lévő gyulladt kötőszövet eltávolítása. Ezt hívják gyökérkezelésnek. Egy tanulmány szerint a dohányzóknak mintegy 70 százalékkal gyakrabban van szükségük gyökérkezelésre, mint a nemdohányzóknak, és az arány folyamatosan nő a dohányzással töltött évek alatt. Egyértelmű tehát, hogy a cigizés bizony sokat hozzátesz a fogak romlásához, ráadásul fogínysorvadással is szembesülhetünk miatta.

 

Mi a helyzet az elektromos cigivel?

A sok jó között az egyik az elektromos cigarettával kapcsolatban, hogy nem kell tőle féltenünk a fogainkat. Semmilyen olyan anyag nincs benne, ami a fogakkal érintkezve roncsolná őket. Az elszíneződést sem fogjuk tapasztalni, főleg, ha nikotinmentes e-cigit választunk. Mint sok minden másban, az e-cigi ebben is ártalmatlan, így ha ezt választjuk, teljes nyugalommal élvezhetjük a „dohányzás” örömeit. Nem kell attól félnünk, hogy gyakorlatilag saját magunknak idézünk elő egy kellemetlen és fájdalmas fogászati beavatkozást. Persze ettől függetlenül a rendszeres fogászati ellenőrzéseket továbbra sem szabad elhanyagolni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr508359028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása