Oxy Gain

Miért változik az e-liquid színe?

2015. augusztus 13. - whdvic

Aki még kezdőnek számít az elektromos cigaretta világában, azt aggodalommal töltheti el, mikor azt tapasztalja, hogy az e-liquid színe egy idő után megváltozik.

Talán megromlott a folyadék, nem kéne tovább használni? Szerencsére nem erről van szó, a folyadék színének megváltozása ugyanis egy teljesen természetes folyamat, aminek semmi köze nincs a minőséghez. De akkor mitől van?

 

Az oxidáció a ludas

 

Az e-liquidben végbemenő színváltozásért az oxidáció a felelős, ami annyit jelent, hogy az anyag oxigénnel lép reakcióba. A nikotin egy olyan anyag, ami különösen reagens, és ha az e-liquidben található többi anyaggal érintkezik, akkor elkezdődik a szín változása. Ugyanez megtörténik levegő, fény, vagy hő hatására. Az az e-liquid, amely nikotint is tartalmaz, egyre sötétebbé fog válni, még akkor is, ha hűvös, sötét helyen tároljuk. Az oxidáció megelőzése érdekében néhány gyártó némi tartósítószert vagy stabilizátort ad az e-liquidhez, ezektől nem kell félni, nem ártalmasak az egészségre!

 

shutterstock_136121663.jpg

 

Nem fogja ez befolyásolni az e-liquid minőségét?

 

Emiatt nem kell aggódni. Az oxidáció egy természetes kémiai folyamat, ami az e-liquid tulajdonságaira – a színén kívül persze – nincs hatással. Sokan esnek abba a hibába, hogy azt hiszik, az e-liquid megromlott, már nem használható fel, de ez nem igaz. Az elszíneződött e-liquidet is nyugodtan fel lehet használni. Megnyugtatásképp: a nikotinos e-liquid akár fekete színű is lehet, és még az is normális!

 

A VG alapú e-liquidek is színeződnek

 

A növényi glicerin (VG) bázisú e-liquidek sokkal édesebbek, mint a propilén glikol (PG) bázisúak, és nagy hőhatásra reagálva karamellizálódnak a fűtőszálon. Ennek következtében sötétebb színű lesz a folyadék, de ettől sem kell megijedni. Tudni kell ugyanakkor, hogy ez már az e-liquid ízére is hat, ekkor érdemes kitisztítani az e-cigi porlasztóját vagy tekerését. Egészségügyi problémát azonban ebben az esetben sem okoz az elszíneződés.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr107703986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása