Oxy Gain

E-cigiző fiatalok: engedjük, vagy ne?

2016. február 14. - whdvic

 

Úton-útfélen azt halljuk, hogy az elektromos cigaretta mennyire nem ártalmas az egészségünkre a hagyományoshoz képest, és ez egy valós alternatívája a dohányzásnak. Hangosan támogatjuk a dohányosokat abban, hogy átszokjanak az e-cigire a sima cigaretta helyett, és kitűnő leszoktató eszköznek tartjuk. Jogosan merül fel ezek után a kérdés, hogy vajon mi a helyzet akkor, ha a fiatalok próbálgatnák az elektromos cigarettát. Hiszen az egészségüknek nem árt, mégis: engedjük, hogy cigizzenek? Ebben a kérdésben nem igazán van egyetértés, van, aki lazábban áll hozzá, mások szerint azonban az e-cigizés is dohányzás, amit semmiképpen nem kellene a kamaszoknak megengedni.

39905116_m.jpg

Még mindig jobb, mintha tényleg cigiznének

A lazább tábor főként azzal érvel, hogy egy lázadozó, tiltott dolgokat próbálgató kamasz előbb vagy utóbb elkezd a cigaretta után érdeklődni, ez elkerülhetetlen. Ha pedig ez megtörténik, sokkal jobb, ha az ártalmatlan e-cigit szívja, mintha a valódi cigarettával próbálkozna. Az e-cigivel nem nagyon tud kárt tenni magában a gyerek, míg a hagyományosnak tudjuk, menni negatív hatása van az egészségre. Mindemellett pedig itt van a függőség kérdése is: a nikotinmentes e-liquiddel üzemelő e-cigi függőséget nem okoz, ami a nikotinos sima cigarettáról már nem mondható el.

 

Megállnak az e-ciginél?

Az ellenzők legfőbb aggálya, hogy nem biztos, hogy a fiatalok megállnak az e-ciginél. Úgy vélik, ha ebben támogatásra találnak, előbb-utóbb többet akarnak majd, és így is eljutnak a hagyományos cigarettáig – ráadásul sokkal nagyobb valószínűséggel akarnának továbblépni, mintha az e-cigit sem próbálták volna ki. Bár a kamaszok esetében a tiltás sokszor nem vezet eredményre, mégis nagyobb esély van ennek hatékonyságára, mint arra, hogy engedjük nekik megkóstolni az enyhébb verziót, és nem lesznek kíváncsiak a másikra. Ráadásul az e-cigi is cigi, még ha nem is ártalmas. Természetesen mindenkinek egyéni döntése, hogy melyik nézet szimpatikus. Önmagában az e-cigivel nem lehet ártani, az biztos.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr828359074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása