Oxy Gain

Mennyire marad meg a sóvárgás, ha e-cigizünk?

2015. április 30. - whdvic

A dohányzásról való leszokást leginkább az gátolja, hogy az érintettek nagyon rászoknak a nikotinra, emiatt sóvárgást éreznek egy bizonyos idő után, ha nem gyújtanak rá. Az elektromos cigarettát sokan egy jó lehetőségnek tartják a leszokásra, azonban vannak, akik szerint egyáltalán nem segít ebben, csupán átszoktat valami másra. Vajon ez tényleg így van? Vagy az elektromos cigarettára való átszokással megszűnik a sóvárgás?

Magát a függőséget nem számolja fel

Azoknak, akik azt mondják, hogy ha valaki átvált hagyományosról e-cigire, az még nem leszokás, teljesen igazuk van. Gondoljuk csak végig, hogy mi történik: a dohányzás egyik fajtája helyett egy másikat kezdünk alkalmazni. Különösen igaz ez akkor, ha nikotinos folyadékot vásárolunk az e-cigihez, ugyanis ebben az esetben a nikotinfüggőség is megmarad. Az már némi előrelépés, ha kiiktatjuk a nikotint, de itt még mindig nem szoktunk le. Viszont tehetünk egy lépést felé.

shutterstock_66205318_kicsi.jpg

Hogyan is csináljuk? 

Akik évekig cigizett, legtöbbször nem tud egyik pillanatról a másikra lemondani erről a szokásról, aminek a nikotin az elsődleges oka, de szerepet játszik benne a megszokott mozdulatok, rituálék kiesése is. Az e-cigi viszont sokat segíthet. A cigi utáni sóvárgást a nikotin iránti vágy okozza, így ha nikotinos e-cigit szívunk, semmi sem változik. De ezt folyamatosan lehet csökkenteni, kiváltani nem nikotinossal. Így egy kicsit könnyebb, mintha a rendes cigi fogyasztását csökkentenénk, mert a szokásoktól, a mozdulatoktól még nem kell megszabadulni – lépésenként haladhatunk.

A nikotin elhagyásával a sóvárgás is megszűnik 

Mivel a nikotin felelős azért az érzésért, hogy egyszerűen muszáj rágyújtanunk, egyértelmű, hogy ha ezt az anyagot sikerül kiiktatnunk, akkor a sóvárgás is elmúlik. Sajnos azonban a függőség ennél összetettebb, továbbra is ragaszkodhatunk ugyanis a megszokott rituálékhoz. Ez már akaraterő kérdése, hogy ellenállunk-e. Mindenesetre, ha nem sikerül, a nikotinmentes dohányzás még mindig jobb, mint a nikotinos.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr497415178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása