Oxy Gain

Miért nehéz leszokni a cigiről?

2016. január 30. - whdvic

 

Sokszor halljuk, esetleg dohányosként, exdohányosként bizonyosan tudjuk, hogy a dohányzásról nagyon nehéz leszokni. Még a cigisdobozokon is ezt hirdetik. Aki próbálkozott már életében legalább egyszer leszokni a dohányzásról, az tudja, hogy nagyon kemény menet. Rengetegszer van meg az inger az emberben, hogy rágyújtson, a napokat átszövő rituálék, megszokott, cigizéssel járó cselekvések pedig tovább nehezítik a helyzetet. A továbbra is dohányzó kollégák, barátok, családtagok, de még az ismeretlenek is visszahúznak akaratlanul is. Az esetek többségében végül néhány óra után megszületik a döntés: francba az egésszel, veszünk egy doboz cigarettát, és rágyújtunk. 

3114538_m.jpg

 De miért van ez így?

Persze nem állítjuk, hogy mindig ez a vége, igenis vannak emberek, akik komoly akaraterővel bírnak, és sikerül nekik. Állítólag az első 3 nap kemény, utána már egyre kevesebbet gondol az ember a cigarettára. Ezt azonban elég sokan cáfolják, hiszen szép számmal akadnak, akik hetek, hónapok, vagy akár évek alatt szoktak vissza. A cigarettáról való leszokást nyilvánvalóan nehezíti a nikotin, ami erősen addiktív anyag, vagyis függőséget okoz. Mivel viszonylag gyorsan ürül, hamar megkívánjuk a következő szál cigarettát, és már benne is vagyunk az ördögi körben. A cigarettázás mindemellett pótcselekvés, ami szintén nem tartozik azok közé a dolgok közé, melyekkel könnyű felhagyni.

 

… és amit hozzá magyarázunk

Vannak tények, amik magyarázattal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy miért olyan nehéz abbahagyni a dohányzást, és vannak azok a dolgok, amiket már csak mi, emberek találunk ki. Sokan esküsznek rá, hogy idegesek, ingerlékenyek a cigaretta nélkül, ami egy bizonyos pontig igaz is lehet, de csak ha hagyják, hogy eluralkodjon rajtuk. Akadnak, akik még tovább mennek, és egyenesen azt állítják, a cigi a nyugtatójuk. Mások abban a hitben vannak, hogy dohányzás nélkül elhíznának. Rengeteg a kifogás, de általában a gyenge akaraterő van mögöttük. Pedig a megfelelő leszoktató eszközzel nem is olyan nehéz a leszokás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr578317514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása