Oxy Gain

Elektromos cigi vezetés közben – szabad vagy nem?

2015. június 05. - whdvic

Azt tudjuk, hogy törvényileg szabad, hiszen a sima dohányzás sincs megtiltva az autóban. Az indok az, hogy aki dohányzik, és stresszes helyzetbe kerül, még mindig jobb, ha rágyújt, mintha még idegesebb lenne amiatt, hogy nem tud, ezáltal pedig lankadna a figyelme. A kérdés azonban sokszor generál vitákat. Egyrészt, a cigi elfoglalja a sofőr egyik kezét, ha nem is teljesen, de további veszélyek is vannak: a fullasztó füst, és ami még rosszabb, a parázs, ami egy rossz mozdulattól a vezető ölébe is hullhat, aminek baleset lehet a vége. Mindez azonban az e-cigi esetében nem áll fenn, tehát adódhat a kérdés: e-cigit vajon szabad-e vezetés közben szívni?

Nincs füst és parázs

 

Tény, hogy a hagyományos cigarettával szemben az e-ciginél nem áll fenn az a probléma, amit a füst és a parázs okoz. Igen, igaz, az e-cigi is füstöl – ez azonban nem igazi füst, hanem csak pára. Bár ugyanolyan látványos, mint a cigifüst, közel sem annyira fullasztó és büdös, és nem is ül meg zárt térben. Emiatt nem csípi a szemet, nem okozhat problémákat a légzésnél, és nem homályosítja el a látóteret.

 

shutterstock_219071515.jpg

 

A parázzsal hasonló a helyzet: az e-ciginek nincs parazsa, így nem fenyeget az a veszély, hogy a sofőr ölébe esik. Ez egyébként azért probléma, mert a hirtelen fájdalom miatt már eleve elránthatjuk a kormányt, de ha ez nem is történik meg, garantált, hogy a vezetés helyett arra figyelünk majd, hogy valahogy kipiszkáljuk onnan minél hamarabb. E-ciginél ilyen természetesen nincsen.

 

Csak akkor szívjuk, ha muszáj

 

Mindezek ellenére nem ajánlott az elektromos cigaretta szívása vezetés közben, többek között azért, mert ahogy már említettük, részben elfoglalja egy kezünket. Az a veszély pedig itt is fennáll, hogy leejtjük, és keresni kezdjük ahelyett, hogy az utat néznénk. Persze ha nem bírjuk ki, és valamit mindenképpen muszáj szívni, sokkal inkább e-cigizzünk vezetés közben, mint rendesen dohányozzunk, de a legjobb, ha félreállunk inkább 10 percre.

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr877514456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása