Oxy Gain

Káros-e az elektromos cigaretta?

2015. május 07. - whdvic

Sokszor találkozhatunk azzal a vitával, hogy az elektromos cigaretta vajon káros-e az egészségünkre. Van, aki szerint ezt nyugodtan lehet szívni, semmi bajunk nem lesz tőle, mások szerint azonban ez is ugyanolyan rossz hatással van a szervezetünkre, mint a hagyományos dohányzás. Folyamatosan zajlanak kutatások ebben a kérdésben. Egyelőre úgy tűnik, az igazság valahol a kettő között van: túlzás lenne azt állítani, hogy az elektromos cigaretta egészséges, azonban túlzás az is, hogy ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigaretta szívása.

Miért rossz a hagyományos cigi?

A hagyományos cigaretta negatív hatása alapvetően abban rejlik, hogy a használatához dohányt kell égetni. Ezen tevékenység során számos melléktermék keletkezik, amik bizonyítottan rákkeltő hatásúak, és ennek nem csak a dohányzók, hanem a környezetük is ki van téve. Arról nem is beszélve, hogy sok anyag rakódik le a tüdőnkben is, amik nehézzé teszik a légzést, és fizikai tüneteket is okoznak, mint például a köhögés, légszomj. Azt valószínűleg nem kell hosszasan kifejtenünk, hogy ez milyen rossz hatással van az életminőségre.

shutterstock_139641356_kicsi.jpg

Nem egészséges az e-cigi sem

Hazudni nem fogunk, az elektromos cigaretta valószínűleg nem egészséges. Bár, ahogy említettük, nincs még pontos kép arról, hogy milyen hatással is van ránk, azért logikusan belegondolva beláthatjuk, hogy pozitív hatással az egészségre biztosan nincsen. A tüdőnk ugyanis lélegzésre van kitalálva, vagyis arra, hogy tiszta levegőt szívjunk be. Bármilyen más anyagot juttatunk emellett a tüdőnkbe, az nem valószínű, hogy jót tesz. Ugyanakkor az sem jelenthető ki, hogy feltétlenül romboló hatása lenne.

A hagyományosnál mindenképpen jobb

Ahogy említettük, a hagyományos cigarettával alapvetően az a probléma, hogy a dohány égetése során rákkeltő melléktermékek keletkeznek. Nem nehéz kitalálni, hogy ha a dohány égetése kikerül a képből, a káros hatás jelentősen mérséklődik. Az e-cigi tehát, ha nem is mondható egészségesnek, a hagyományos dohányzásnál mindenképpen fényévekkel jobb, így igenis érdemes erre átállni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr137436644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása