Oxy Gain

Javít azt asztmások állapotán az e-cigire való áttérés

2015. július 18. - whdvic

Számos olyan légzőszervi megbetegedés létezik, melyek mellett nagyon nem ajánlott a dohányzás – tulajdonképpen az összes ilyen, mert a cigarettázás csak tovább terheli az amúgy is leterhelt tüdőket. Ennek ellenére elég sok ember dohányzik olyan krónikus légzőszervi panaszok esetén is, mint például az asztma.

Nemrégiben elkezdték megvizsgálni, hogy miként hat az elektromos cigarettára való áttérés azoknál az asztmás betegeknél, akik dohányoznak a betegségük ellenére. Az nyilvánvaló, hogy egy egészséges embernél sokat számít, ha nem a mérgező hagyományos cigarettát szívja, hanem a jóval kevésbé káros e-cigit, de vajon mi a helyzet egy olyan emberrel, aki nem egészséges? Vajon javulhat az állapota egy asztmásnak, ha e-cigire vált?

 

shutterstock_245590105.jpg

 

Középsúlyos asztmásokon végeztek kísérletet

 

Egy kisebb kutatást végeztek olyan asztmások részvételével, akiknek a betegségük középsúlyos volt. A résztvevők mind dohányosok voltak, egy részük azonban teljesen, másik részük részben áttért az elektromos cigarettára a hagyományosról. Ezt megelőzően azonban körülbelül egy doboz cigarettát fogyasztottak el egy nap. Azok, akik részben tértek át az e-cigire, nagyjából 5 szál rendes cigit szívtak el naponta. Mindegyikük 10-14 hónapja használt elektromos cigarettát. A kutató orvosok összességében arra az eredményre jutottak, hogy a betegek esetében a légzésfunkciók jelentősen javultak az elektromos cigarettára való áttérés következtében. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a cigarettafüst gyulladást is képes okozni, ami ugyebár így megszűnt.

 

Az első kísérlet betegeken

 

Bár az említett kísérlet meglehetősen kicsi volt, abból a szempontból elég jelentős, hogy korábban soha nem vizsgálták még az elektromos cigaretta hatását beteg embereken. Az egészséges dohányosok körében végzett felmérések jelen pillanatban azt mutatják, hogy az e-cigi elég hatékony eszköze a dohányzásról való leszokásnak, vagy legalábbis elég sokan szoknak át sikeresen a kevésbé egészségtelen e-cigire. Az, hogy az asztmások légzésfunkciója javul az e-cigire való áttérés hatására, további érdekes kutatásokat indíthat el a témában.

A bejegyzés trackback címe:

https://oxygain.blog.hu/api/trackback/id/tr577637334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása